Skip to content

Een archiefgift doen aan de AML

Bent u in het bezit van literaire, uitgevers- of theaterarchieven die u wilt bewaren voor de toekomst ?

De collecties van de Archives et Musée de la Littérature worden voortdurend verrijkt door giften van particulieren en organisaties.

Als u in het bezit bent van literaire, uitgevers- of theaterarchieven en u overweegt deze te schenken of als u eenvoudigweg meer informatie wilt over de verschillende schenkingsprocedures en het bewaringswerk van de AML, neem dan contact op met de directie. Hieronder vindt u eveneens het giftformulier.

Het bewaringswerk van de AML bestaat enerzijds uit archieven in de strikte zin van het woord (manuscripten, getypte documenten, correspondenties, foto’s, audiovisuele documenten, gedrukte werken, kunstwerken, diverse objecten), vaak samengebracht in fondsen; anderzijds bestaat deze uit boeken en tijdschriften die samen een zeer uitgebreide en gespecialiseerde bibliotheek vormen. De domeinen die in de eerste plaats worden beoogd zijn privéarchieven van schrijvers, literaire of theaterpersoonlijkheden, kunstenaars, instellingen, uitgeverijen, theaters en verenigingen die betrekking hebben op het culturele leven in Franstalig België.

Elk nieuw voorstel voor een gift wordt beoordeeld volgens het verwervingsbeleid van de AML. Wat boeken en tijdschriften betreft, wordt er steeds systematisch een controle en evaluatie van duplicaten uitgevoerd voordat het voorstel wordt aanvaard.