FAQ
Kan ik een document uitlenen bij de AML?
Nee. Er mogen geen documenten worden uitgeleend aan particulieren voor onderzoeksdoeleinden. Documenten kunnen enkel ter plaatse worden geraadpleegd in de leeszaal van de AML.
Uitzondering : het is wel mogelijk om een document uit te lenen voor tentoonstellingen. Ga in dit geval naar de pagina “Bruikleenaanvraag“.
Ben ik verplicht om een plaats te reserveren in de leeszaal?
Ja. Documenten kunnen alleen op afspraak worden geraadpleegd. Gelieve ten minste vijf werkdagen voor uw bezoek een aanspraak te maken.
Hoeveel documenten kan ik raadplegen en voor hoelang?
Er is geen vooraf vastgestelde limiet voor het aantal documenten. De lezersdienst kan echter wel beslissen om de aanvraag te verdelen over meerdere bezoeken als de hoeveelheid materiaal te groot is.
Op vraag van de lezer kunnen documenten worden gereserveerd voor een latere raadpleging en dit zo vaak als de lezer wenst. Indien dit niet het geval is, worden de documenten na de raadpleging opnieuw opgeborgen in het archief.
Het document dat ik wil raadplegen is gedigitaliseerd, kan ik dit dan ook vanop afstand raadplegen?
Ja, op voorwaarde dat het document zich in het publieke domein bevindt. Indien er nog auteursrecht van toepassing is op het document, dient men het te raadplegen op een computer in de leeszaal.
Waar kan ik een digitaliseringsaanvraag doen en hoeveel zal dit kosten?
De reproductie van documenten voor publicaties of ander openbaar gebruik wordt gemaakt door de digitaliseringsdienst van de AML. De prijs is afhankelijk van het gewenste reproductieformaat en de gevraagde hoeveelheid documenten. Vooraf wordt een prijsopgave opgesteld waarmee u al dan niet akkoord kan gaan.
Kan ik een document kopiëren of fotograferen?
Ja. Voor drukwerk in goede staat is er een kopieerapparaat beschikbaar (0,10 euro per pagina). Voor kostbare of kwetsbare documenten zijn foto’s zonder flits (met smartphone of camera) toegestaan, mits er toestemming is verkregen van een medewerker van de AML en een formulier is ingediend dat beschikbaar is in de leeszaal. Deze foto’s zijn uitsluitend bestemd voor privégebruik.
Wat is het verschil tussen de algemene catalogus en de archiefbestandenlijst?
De algemene catalogus (OPAC) omvat, op enkele uitzonderingen na, alle collecties van de AML, ongeacht of de beschreven documenten al dan niet deel uitmaken van een archiefbestand (in de archivistische betekenis van het woord).
De archiefbestandenlijst omvat uitsluitend documenten die in OPAC beschreven worden en deel uitmaken van een archiefbestand. Het overzicht geeft een korte beschrijving van de interne hiërarchische organisatie en de inhoud van deze archiefbestanden, waarvan sommige alleen in de vorm van een PDF-inventaris kunnen worden geraadpleegd. Ook archiefbestanden die nog niet doorzocht zijn, worden hier weergegeven.
Zijn alle collecties terug te vinden in de online catalogus?
De meeste collecties van de AML zijn beschreven in de algemene catalogus (OPAC). De retrocconversie van de kaartcatalogus werd in 2021 voltooid. Er zijn echter nog steeds enkele archiefbestanden waarvoor de enige toegangsweg een PDF-inventaris is, beschikbaar via de archiefbestandenlijst. Voor de beschrijving van nieuw aangekomen documenten bij de AML in de online catalogus moet er rekening worden gehouden met een verwerkingstermijn.
Waar kan ik hulp vinden wanneer mijn zoekopdracht geen resultaat heeft?
De consultatiedienst staat altijd tot uw beschikking en is steeds bereid om u te helpen bij uw zoektocht. Aarzel niet om contact met hen op te nemen.
Archives et Musée de la Littérature. Kan ik de AML bezoeken als een museum?
Nee. De AML heeft geen eigen tentoonstellingsruimte, maar organiseert en neemt deel aan een groot aantal tentoonstellingen, in binnen-en buitenland, door het uitlenen van documenten. Deze tentoonstellingen zijn een uitstekende manier om onze collecties in de kijker te zetten. Maar aarzel echter niet om ons een bezoekje te brengen op de 3e verdieping van KBR om La Carte littéraire de la Belgique van Paul Delvaux te komen bewonderen. Dit monumentale werk, gemaakt voor de wereldtentoonstelling van 1958, wordt sinds 1976 tentoongesteld in de leeszaal van de AML.
Is het mogelijk om de uitgaves van de AML te kopen?
De AML is actief als uitgever, meer bepaald van de reeks “Archives du Futur”. Al onze uitgaven zijn verkrijgbaar via Librel.
Hoe kan ik een archiefgift doen aan de AML?
Zie de pagina “archiefgiften“.
Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden?
Neem contact met ons op zodat wij u kunnen helpen.